Therese och Linus satsar på gemytliga Myskje Gård Gästgiveri

Bild

I maj 2018 hängdes skylten Myskje Gård Gästgiveri upp

Therese och Linus Arnstberg bytte Vårberg mot Söderhamn. Tack vare att de följde med en kompis som hittat kärleken i Hälsingland fastnade de för landskapet. När de senare hittade en stuga i Verkmyra mellan Bergvik och Skog slog de till. De sade upp sig från sina respektive jobb, fick nästan genast nya i Hudiksvall och flyttade upp.  

Några år senare dök möjligheten upp att förvärva 16 hektar stora Myskje Gård – en gård med anor från 1739 och en historia som gästgiveri, bryggeri, jordbruk och privatbostad. Tanken att återigen öppna upp gården för gäster kom nästan direkt efter inflytt och i maj 2018 hängde de upp skylten ”Myskje Gård Gästgiveri”. Varken Linus eller Therese hade erfarenhet av att driva gästgiveri men med en stor portion mod och efter en intensiv period av ombyggnation, renovering och dubbla tjänster arbetar Therese nu sedan årsskiftet heltid på gården medan Linus fortfarande är anställd på Hudiksvallsbostäder.

- Vi har hunnit långt även om en sådan här gård kräver ständigt arbete. Vi har slopat vedeldningen till förmån för bergvärme eftersom vi inte ansåg oss ha resurser att hantera eldningen på ett bra sätt. Ändå var hela familjen engagerad, säger Therese.

Det har varit full beläggning nu under försommaren. De två rummen har bara varit tomma någon enstaka natt och många har besökt gårdscafét. Miljön med djuren - fåren, kaninerna, katterna, hunden, hönsen och hästarna - lockar tillsammans med båtuthyrningen, fiske- och badmöjligheterna inklusive massagebadet, främst småbarnsfamiljer men också sporadiska övernattningar av tyskar, ryssar, holländare och pensionärer som aldrig varit så här långt norrut. Och tack vare det nya restaurangköket kan gästerna beställa en hemlagad matbit.

Många av barnfamiljer lockas av hästarna

Många barnfamiljer lockas av hästarna

- Det går riktigt bra trots att vi inte har koll på konkurrenterna eller marknadsfört oss speciellt hårt, konstaterar Therese. Vi har en hemsida, vi finns på facebook och vi har stripat en bil.

I framtiden tror paret på events riktade mot företag. Det kan röra sig om olika typer av teambuilding. Bågskytte och lassokastning finns redan och kan kompletteras med får- och hästhantering. Och så planerar de för begravningskaffe och ha lunchöppet.

Det rimmar kanske lite konstigt men Threrese har aldrig tidigare varit särskilt förtjust i djur – Linus däremot har hållit på med hästar sedan barnsben. Därför mjukstartade hon sin djurskötarkarriär redan i Stockholm, när de bestämt sig för att flytta, med att skaffa bordercollien Alfons och norska skogkatten Gunnar. Sedan har det rullat på även om hon fortfarande har svårt för hästarna och överlåter skötsel och ridning åt Linus och dottern Vilma. Däremot har fåren blivit hennes stora favoriter.

Therese trivs bland fåren

Therese trivs bland fåren

- Vi föder upp lamm för eget bruk, säger hon och minns en gång när tackor och lamm skulle säras åt.

- Vi gjorde en tillfällig hage och började särskiljningen. Sen blev det kalabalik. Fåren lyckades rymma och jag och Linus fick springa, springa och springa. Vad vi skrattade och jagade! När vi äntligen fick in dem i hagen trassla de in sig i staketet - allt blev jättetokigt. I dag har vi bra koll på läget även om det alltid händer saker när man har djur. Vi har haft ovärderlig hjälp från våra grannar inte minst Ole Gramer i granngården som har blivit lite av vår mentor. Också Pekka och hans fru Margareta förstås som bott och vuxit upp här på gården och nu bor i ett av husen på gatan.

- Vid ett annat tillfälle smet en av våra hästar ut från stallet. Hon gick och ställde sig på busshållplatsen – det var lite roligt, säger Therese innan hon börjar förbereda rummet.

Nya nattgäster är i antågande.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 juni 2019

Kontakta oss på Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Hans-Göran Karlsson
Näringslivschef
Tel: 0270-751 08
E-post: hans-goran.karlsson@soderhamn.se

Jan Brandberg
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-756 67
E-post: jan.brandberg@soderhamn.se

Bitti Alvin Lehmann
Projektledare SARURE
Tel: 0270-759 74
E-post: bitti.alvinlehmann@soderhamn.se

Ingrid Nyström
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-752 14
E-post:
ingrid.nystrom@soderhamn.se

Steven Pettersson
Projektledare
Tel: 0270-750 64
E-post:
steven.pettersson@soderhamn.se

Faxepark logo

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn