Full snurr i Orrskär - utveckling och extrajobbare i sikte

Bild

Torbjörn Strömgren från Söderhamns Stuveri och Hamn AB visar elever från Staffangymnasiet verksamheten i Orrskärshamnen.

Hundra båtar om året lägger till för att lossa och lasta gods i Orrskärshamnen. Ändå är den stora verksamheten där ute rätt okänd. När Söderhamns Stuveri och Hamn AB besökte Staffangymnasiet fick några elever veta mer om hamnföretaget och öppningar för att jobba extra.

Det är full snurr i Orrskärshamnen, Ljusne - Sveriges största hamn för export av sågade trävaror. En miljon kubikmeter, med andra mått 14 000 lastbilar och 4 000 tågvagnar, med gods anländer varje år från 45 olika sågverk ute i landet för att skeppas vidare, mestadels till Egypten och Algeriet.

Första besöket i skolan

Ändå är den febrila verksamheten i Orrkärshamnen och systerhamnarna i Stugsund och Långrör relativt okända på hemmaplan. För att råda bot på eventuell okunskap om verksamheten fick Tomi Gladh, t f VD och stuverichef för Söderhamns Stuveri och Hamn AB, en stund med elever i introduktionsprogrammet på Staffangymnasiet. Besökets syfte var också att visa öppningar för den som är sugen på jobb.

- Det är första gången vi är ute i skolan så här, det känns som ett bra sätt att nå lite uppmärksamhet. Det är som extrajobbare det öppnar sig för den som har de egenskaper vi söker, säger Tomi Gladh.

Man pratar inför elever

Tomi Gladh, t f VD för Söderhamns Stuveri och Hamn AB, besökte Staffangymnasiet.

Några av eleverna i klassen som besöks har truckkort, exempel på kunskaper som är bra för en hamnarbetare. I en hamn finns uppgifter av alla möjliga slag, från skottning till maskinförare, i 30 plusgrader ned till lika många minus, berättar Tomi Gladh. Säkerhetstänket är högt och noggrannhet viktigt, men alla som känner att de kan passa kan ansöka om en plats som ”extring”, som hamnchefen utrycker det.

Eleverna fick sedan också besöka hamnen för att se på plats vad arbetet går ut på.

- Att vara en lagspelare är kanske den viktigaste egenskapen. Och att vara öppen och social och att kunna ta hand om sig själv och andra. Det handlar förstås mycket om säkerhet. Man börjar normalt med de enklaste uppgifterna, säger Tomi Gladh.

Hundra båtar angör kajen

I dag har Söderhamns stuveri och hamn runt 30 fast anställda, totalt omkring 50 årsanställda med alla extrajobbare inräknade. De arbetar med det hundratal fartyg som varje år anländer i Orrskär.

Kanske blir de ännu fler i framtiden? Den tyske storägaren Schramm Ports & Logistics Sweden AB som är huvudägare i Söderhamns stuveri & hamn AB, vill investera och utveckla i Orrskär. Det finns ett sug på marknaden och planerna, som kommunstyrelsen informerats om i april 2019, innefattar bland annat 150 meter ny kajyta.

- Det skulle ge oss nya möjligheter att växa och också jobba med nya gods. Om det blir volymökningar vet vi inte, men det breddar definitivt möjligheterna och fortsätter att hålla oss konkurrenskraftiga. Får vi till det så kommer vi också att behöva mer arbetskraft, säger Tomi Gladh.

Stor kran på kaj.

Eleverna fick testa att köra jättekranen Multidocker.

Sannolikt skulle lokala företag också gynnas av en utveckling av Orrskärshamnen, som redan i dag får täta besök av firmabilar från trakten.

- Ja, alla som har någon form av maskin kan man tänka sig bli inblandad i verksamheten här ute, säger Tomi Gladh.

 

Förutom hamnen i Orrskär driver Söderhamns stuveri & hamn också hamnarna i Stugsund och Långrör, dessutom är företaget logistikleverantör för tre hamnanläggningar som finns i Vallvik, Sandarne och Ala. De tre senare ägs av industriföretag, medan Söderhamns kommun äger hamnarna i Orrskär, Långrör och Stugsund.

Tomi Gladh tipsar den som vill ansöka om extrajobb för Söderhamns stuveri och hamn att mejla: info@sshab.se

Mer information hittas på www.sshab.selänk till annan webbplats

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 juni 2019

Kontakta oss på Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Hans-Göran Karlsson
Näringslivschef
Tel: 0270-751 08
E-post: hans-goran.karlsson@soderhamn.se

Jan Brandberg
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-756 67
E-post: jan.brandberg@soderhamn.se

Bitti Alvin Lehmann
Projektledare SARURE
Tel: 0270-759 74
E-post: bitti.alvinlehmann@soderhamn.se

Ingrid Nyström
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-752 14
E-post:
ingrid.nystrom@soderhamn.se

Steven Pettersson
Projektledare
Tel: 0270-750 64
E-post:
steven.pettersson@soderhamn.se

Faxepark logo

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn