Kvinna sorterar varor

Sedan sex år driver Anniqa Löfgren sitt företag Hemkokat Sverige på heltid. Hon säljer sina egna krämer och kombinerar det med att erbjuda massage.

Anniqa stortrivs mitt i smeten – Hemkokat rullar på och siktar vidare

Med krämer tillverkade hemma i källaren och massage driver Anniqa Löfgren sitt Hemkokat Sverige. Med två olika ben som bär företaget får Anniqa Löfgren uppleva både lugnet på hemmaplan och turnerande på mässor och marknader.

Det började för 20 år sedan och en ambition att lindra dotterns eksem. Eksemen är sedan länge borta men ambitionen har Anniqa Löfgren fortfarande kvar. Att säga att den klibbat fast passar ovanligt bra för huvudpersonen i företaget Hemkokat Sverige, som både tillverkar och säljer salvor och krämer och erbjuder olika former av massage.

- Jag fick tag i ett recept på ringblomsalva. Väldigt simpelt, men den visade sig funka jättebra. Jag är inte rädd att testa så jag läste på och gjorde några fler burkar som jag sedan kunde sälja. Då intresserade jag mig ännu mer, säger Anniqa Löfgren om hur det startade.

Hand sorterar i butikshylla.

Intresset för att göra egna krämer kom när dottern hade besvär med eksem. 20 år senare är det levebrödet för Anniqa Löfgren.

Suget att veta och kunna mer om hemkokning av krämer var fött. En utbildning till aromaterapeut öppnade ögonen mer.

- Det var mest för att veta vad jag stoppade i brukarna, men det var jättenyttigt och roligt. Då kom jag också på att massage kunde vara ett bra komplement på vintern.

Kokar i källaren

I början skedde all tillverkning hemma vid spisen på Trumslagaregatan i Söderhamn. Ibland blev det bra, ibland dåligt, berättar Anniqa Löfgren. Intresset blev till slut en verksamhet och kokeriet hittas numera i ett eget rum i källarplan.

- Det är som att laga mat egentligen. Stora kastruller, vispar och mixerstav, säger Anniqa Löfgren.

I flera år kombinerades företagandet med en anställning men de sex senaste åren gäller bara Hemkokat. Med de två benen i form av försäljning av krämer via marknader, webb och återförsäljare samt massage står Anniqa numera rätt stadigt.

- Det går runt, visst skulle det kunna gå bättre men jag jobbar på och det är roligt.

kvinna sorterar varor.

Försäljningen av produkterna sker ute på fältet på marknader och mässor, men också i butik, bland annat här i butik Albert i Skärså.

Det finns utvecklingspotential för företaget, säger Anniqa Löfgren. Lädersmorning är den senaste idén att bli verklighet, den kan få sällskap av nya grenar på företagarträdet. Det stora intresset för naturliga produkter gör att frågor om att hålla kurser duggar tätt.

- Det skulle jag vilja börja med, att lära ut grunderna. Kanske till hösten, säger Anniqa Löfgren.

Trivs på fältet

För hon gillar ju att träffa människor. Vara mitt i smeten, där också. Därför passar det bra att den försäljning som inte går via webbsajten eller återförsäljare innebär att vara på fältet. Mässor och marknader.

- Jag är ju knalle under somrarna. Man känner sig som Sjökvisten i Åsa Nisse, det är ett skittrevligt sätt att sälja, som passar mig men kanske inte alla. Men jag skulle aldrig palla att göra det året runt, säger Anniqa Löfgren.

Leende kvinna.

Anniqa Löfgren ser utvecklingspotential för sitt företag - nästa steg är att hålla kurser.

Så mellan marknader och mässor tillbringas sommarhalvåret också bland annat i butiken Vidablick i Rättvik eller i butik Albert i Skärså. Utbudet har reducerats till att omfatta ett 20-tal produkter. Storsäljare är till exempel morotsolja och ullfettsprodukter.

Känslan i att sälja det man själv rört ihop är speciell, säger Anniqa Löfgren.

- Man får lite bekräftelse. Man har ju också väldigt tacksamma kunder, det är ju de som är nöjda som återkommer. Likadant är det med massagen, Anniqa Löfgren, som tycker att det fungerar fint att driva företag i Söderhamn.

Bra stöd av kommunen

Att delta i Våga vilja växa, programmet för företagsutveckling som hon tog del av med hjälp av Faxepark, var bra och rekommenderas av Hemkokat Sverige. Där ingick många nyttiga moment, bland annat coachingsamtal med Johan Dahl.

- Han ställde lite jobbiga frågor, det var väldigt nyttigt och det skulle jag absolut tipsa om att delta i. Och vi var en jättebra grupp med företagare från vitt skilda områden, bara det var också otroligt givande och berikande, säger Anniqa Löfgren.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 juni 2019

Kontakta oss på Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Hans-Göran Karlsson
Näringslivschef
Tel: 0270-751 08
E-post: hans-goran.karlsson@soderhamn.se

Jan Brandberg
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-756 67
E-post: jan.brandberg@soderhamn.se

Bitti Alvin Lehmann
Projektledare SARURE
Tel: 0270-759 74
E-post: bitti.alvinlehmann@soderhamn.se

Ingrid Nyström
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-752 14
E-post:
ingrid.nystrom@soderhamn.se

Steven Pettersson
Projektledare
Tel: 0270-750 64
E-post:
steven.pettersson@soderhamn.se

Faxepark logo

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn