Stora möjligheter för små producenter –

inga mellanhänder i Bygdens saluhall

Kvinna påtar i odling

Karin Öst tipsar både lokalproducenter och -konsumenter att registrera sig och utnyttja möjligheterna med Bygdens saluhall - där kunden handlar direkt från producenten och hämtar sina varor på Rådhustorget.

Direkthandel där mellanhänder är bortskalade. Det är modellen för Bygdens saluhall, där kunden beställer i en app och hämtar lokala varor på Rådhustorget.

Sparrisen tittar yrvaket upp ur myllan - sommaren närmar sig och därmed också årstiden då många lokalproducenter av livsmedel har sin mest hektiska period. Suget efter att handla lokalt är stort men kunden vet inte alltid var varor kan hittas.

- För den lilla lokalproducenten är utmaningen i sin tur att nå kunder, säger Karin Öst.

Handel på Rådhustorget

Hon är själv lokalproducent men också kontaktperson Bygdens saluhall, som under noden Local food nodes och dess app, vill nå ut till både lokalproducenter och kunder. Handeln sker via beställning och utan mellanhänder, direkt mellan producent och kund, som träffas på ett förutbestämt utlämningsställe. I Söderhamn är det Rådhustorget varannan torsdag som gäller.

- Ingen tjänar pengar på Bygdens saluhall, det är själva modellen som är det innovativa. Det lägger mycket ansvar på kunden, men för hundra år sedan fick man åka en bit och köpa det man ville ha och jag tror att man kan göra det nu också. Tanken med det här är att alla de pengar som vi betalar för service, personal och kvadratmeter i stället ska hamna hos producenterna, säger Karin Öst.

Mobiltelefon

Med appen LocalFoodApp hittar kunden vilka varor som för stunden finns i Bygdens saluhall i Söderhamn.

I appen LocalFoodApp hittas Bygdens saluhall Söderhamn och därmed också de produkter som de anslutna lokalproducenterna erbjuder. Bygdens saluhall har varit igång i ett år sedan det drogs i gång med hjälp av Leader-medel och har ett gäng lokalproducenter igång. Just nu erbjudes varor som säsongen medger, till exempel olika typer av ost, ostkaka, kött (köttfärs plus styckdetaljer).

- Vi ser gärna att fler producenter ansluter sig. Det fina är att man inte behöver vara aktiv hela tiden utan bara när man ta ett överskott. Meningen är att man inte ska behöva ligga på lager, det hela sker på producentens villkor. Det är bara att registrera sig, lägga upp varor i shopen och sen dyka upp med grejerna som någon har beställt, säger Karin Öst.

Anslut med appen

För kunden är fördelarna också flera, säger hon. Registrera dig på www.localfoodnodes.orglänk till annan webbplats samt ladda ned appen LocalFoodApp, sedan är det bra att välja och vraka på varor som produceras nästgårds.

- Det här är i så liten skala att man vet att pengarna stannar i den lokala ekonomin. Man får en väldigt bra produkt som man vet varifrån den kommer ifrån. En tomat kan vara plockad en halvtimme innan man köper den, säger Karin Öst

I Bollnäs har samma variant just startat, med stort intresse från både kunder och producenter.

- Där var det verkligen jättemycket folk. Jag hoppas vi får se en fin utveckling här också, säger Karin Öst.

Kvinna i trädgård

Karin Öst hoppas att fler lokala producenter ska ansluta sig och se fördelarna med Bygdens saluhall.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 maj 2019

Kontakta oss på Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Jan Brandberg
TF Näringslivschef
Tel: 0270-756 67
E-post: jan.brandberg@soderhamn.se

Bitti Alvin Lehmann
Projektledare SARURE
Tel: 0270-759 74
E-post: bitti.alvinlehmann@soderhamn.se

Ingrid Nyström
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-752 14
E-post:
ingrid.nystrom@soderhamn.se

Faxepark logo

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn