Man spelar gitarr

Robert Sahrling trivs i Vallvik där han bott i 13 år. I verkstaden där tillverkar han kvalitetsgitarrer, -basar och -förstärkare från grunden.

Ares Custom Guitars - gitarrer från Vallvik till världen: "Det är kvaliteten jag jobbar med"

Nyss hemkommen från Skandinaviens största gitarrmässa, Fuzz guitar show i Göteborg, tar Robert Sahrling emot i verkstaden i Vallvik. Där skapar kommunens kanske bäst ljudande hemligheter. Med några år kvar till pensionen snäpper han upp tempot. "Jag brukar säga att jag har Vallviks näst största tillverkningsindustri här", säger mannen bakom Ares Custom Guitars.

Intill Robert Sahrling på vardagsrumsgolvet står ett gäng av de skapelser som kommit till i verkstaden strax intill huset. Det är elgitarrer och basar, kvalitetsinstrument som han haft med sig och visat upp för mässpubliken i Göteborg. Där står också tre gitarrförstärkare med tillhörande högtalarlådor.

– Det ska bli mer av förstärkare framöver. Om två år är jag pensionär, då ska det vara up and running, det här är min pensionsförsäkring, säger Robert Sahrling.

Snarare varva upp med åldern alltså. Just nu jobbar han parallellt med att bygga instrument och som utbildningsledare inom Yrkeshögskolan i Gävle.

Del av gitarr

Instrument "Made in Vallvik" vilar i händerna på flera världsartister.

Men för att förstå hur framtiden ser ut för gitarrbyggaren i Vallvik måste man först snegla bakåt. Den första gitarren, eller rättare sagt basen, byggde han redan på 1980-talet. Det gäller också förstärkarna. Om vi hoppar till själva refrängen så gick det till så att ryktbarheten spred sig från det som Robert Sahrling byggde och med tiden ville allt fler och större namn använda sig av hans skapelser.

Brand i lagret släckte glöden

De välljudande produkterna tog honom till Valley Arts guitars i Los Angeles där han fick lära sig massor om gitarr- och förstärkarbyggande. Men när underförsäkrade Valley Arts gick upp i rök i en brand 1990, tog elden inte bara med sig ett stort lager av Robert Sahrling-byggda förstärkare, men också lusten att bygga förstärkare. Tills nu.

Man i snickarverkstad

Robert Sahrling gjorde sitt första instrument, en bas, redan på 1980-talet, enligt devisen "hur svårt kan det vara?". 300 gitarrer senare vet han att kvalitet lönar sig. I sin verkstad gör han allt från grunden, fram till målning och lackering.

Lusten att bygga gitarrer och basar dog däremot inte i lågorna. Nu har det hunnit blir runt 300 byggda instrument, med det följer känslan för vad som fungerar som konkurrensmedel.

– Kvaliteten, hoppas jag. Det är ju den jag jobbar med. Plus att kunderna kan lämna in sina grejer när som helst, jag servar dem.

Lokala samarbeten

Omkring 20 gitarrer om året skeppas ut från verkstaden i Vallvik, hittills i år har det blivit sju. Tre elgitarr-serier i olika prisklasser finns i produktionen, plus basar och akustiska gitarrer. Han utför även reparationer åt privatpersoner och företag, som Musikaffär’n i Bollnäs. Hemsidan görs i Söderhamn. Kanske kan det bli fler lokala samarbeten framöver?

– Jag har tänkt på att få tag i ett snickeri som gör lådor till förstärkarna, och så skulle jag behöva hjälp med plåtarbete och screentryck. Sånt är alltid käckt att ha nära, säger Robert Sahrling.

Gitarrförstärkare i närbild.

Produktionen av förstärkare dog ut sedan ett lager brann i Los Angeles 1990. Men nu tänker Ares Custom Guitars snäppa upp verksamheten runt sina förstärkare igen.

Han flyttade till Vallvik efter en skilsmässa. Nu räknar han till 13 år i det lilla kustsamhället. Det går alldeles utmärkt att driva ett företag därifrån, säger han.

– Det funkar bara fint. Jag har ju arbetat upp ett nät genom åren. Jag distribuerar nästan alltid med Bussgods och grejer jag beställer hämtar jag på Coop i Ljusne. Den logistiken fungerar just nu bra. I Vallvik blir jag kvar, jag trivs jättebra.

Från Vallvik till världen

Han öppnar dörren till verkstaden. Säger att han lämnade den rörig då det blev bråttom att bli klar inför mässan. Men allt trä, brädor, bitar, målade gitarrkroppar och ofärdiga ämnen bidrar snarare till att förstå hantverket bakom. Här blir de till, gitarrer och förstärkare från Ares Custom Guitars som skeppas ut över världen. Allt med texten ”Made in Vallvik Sweden” tryckta på sig.

Närbild på man

Robert Sahrling tycker att det fungerar fint att driva Ares Custom Guitars från Vallvik.

Gitarrbyggaren har koll på de allra mest namnkunniga kunderna, men de finns förstås av olika kaliber och i hundratal där ute. Många trillar in via Facebook och genom den klang som omger företaget efter många år i branschen.

Varje instrument ska vara byggd för den hand som ska hantera det.

– Jag ser mig som en verktygsmakare som gör verktyg för professionella musiker. Verktygen ska vara som en förlängning av ryggmärgen. Här kan du klämma och känna och det är ju en raritet i dag, det kan du inte via nätet, säger Robert Sahrling.

Från brädor till bas

En av många som spelar på Ares är Abraham Laboriel, av somliga ansedd som världens bästa bassist och kanske den som deltagit i flest skivinspelningar av alla musiker – över tre tusen.

– Tänk att det en gång legat här som skitiga brädhögar, och så plötsligt låter det helt otroligt när någon skicklig får instrumentet, säger Robert Sahrling.

Fem snabba frågor

Har du någon favoritgitarrist?

– Ja, kanske inte den bästa, men som har ett sätt att spela som jag gillar: Eric Clapton. Det har det varit i alla tider.

Någon favoritgitarr?

– Hm, svårt. Jag gillar en gammal strata (Fender Stratocaster) som är riktigt inspelad.

Du som jobbar på beställning, hur ser du på arbetsdisciplin?

– Man måste vara väldigt medveten om vad man har för mål, vad ska vara klart i dag. Och att inte ta långa pauser.

Hur resonerar du om kundkontakter?

– Man måste vara ödmjuk, inlyssnande och se till att man förstår vad kunden önskar.

Framtidsutveckling för Areas Custom Guitars?

– Det är att göra custom-modeller av både gitarrer och förstärkare. När jag är 65 är det detta jag gör.

Elgitarrer i närbild

Flera modeller av gitarrer och basar finns i sortimentet. Kvalitet är konkurrensmedlet, plus servicedelen där Robert Sahrling är redo nästan när som helst.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 maj 2019

Kontakta oss på Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Jan Brandberg
TF Näringslivschef
Tel: 0270-756 67
E-post: jan.brandberg@soderhamn.se

Bitti Alvin Lehmann
Projektledare SARURE
Tel: 0270-759 74
E-post: bitti.alvinlehmann@soderhamn.se

Ingrid Nyström
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-752 14
E-post:
ingrid.nystrom@soderhamn.se

Faxepark logo

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn